Hoe je gezien, gehoord en gewaardeerd kan worden
in geluk
8 min. leestijd

Hoe je gezien, gehoord en gewaardeerd kan worden

Gezien, gehoord en gewaardeerd worden willen we allemaal 
We willen  er allemaal toe doen, van betekenis zijn en een waardevolle bijdrage leveren. Dat is een fundamentele behoefte van ieder mens. We willen graag erkenning voor onze inspanningen en de dingen waar we ons best voor doen voor het grotere geheel. We willen graag waardering voor wie we zijn en hoe we eruitzien van de mensen om ons heen. We willen gezien en gekend worden.

Wat waardering is 
Waardering is beseffen hoe waardevol en belangrijk iets of iemand is. Met een compliment kun je dat laten blijken. Een compliment geven draagt bij aan een positief geluksgevoel. Ook een compliment krijgen maakt je gelukkiger. Je hersenen maken dan serotonine – het gelukshormoon – aan. Complimenten krijgen is fijn want het betekent dat iemand jou waardevol en van betekenis vindt. Dat geeft zelfvertrouwen  en versterkt jouw motivatie. Complimenten geven en ontvangen is goed voor je gezondheid en waardering leidt tot betere prestaties. 

Jezelf waarderen
Je kunt leren om jezelf meer te waarderen. Vaak komt de behoefte aan meer waardering voort uit een lage zelfwaardering of een gemis aan waardering als kind. Door met een positieve bril naar jezelf te kijken, kun je jezelf meer leren waarderen. Omarm en waardeer jouw unieke kracht, je mooie kwaliteiten, wie je bent, wat je droom is en hoe je leeft. Wees dankbaar voor wat jou zo bijzonder maakt en zie de waarde van jezelf. Als dat je lukt, zal het makkelijk en minder belangrijk worden om complimenten van anderen te ontvangen.

4 Tips voor meer waardering
  1. Geef regelmatig complimenten – en vergeet jezelf niet. Je positieve waardering kan gaan over bijvoorbeeld gedrag of prestaties. En in de privé setting natuurlijk ook over je uiterlijk.
  2. Stem je waardering af op de ontvanger: sommige mensen staan graag in de spotlight, andere vinden een compliment in een 1 op 1 situatie prettiger.
  3. Wees dankbaar. Focus je elke dag   even op waar jij dankbaar voor bent. Dat maakt gelukkiger.
  4. Ontvang complimenten en positieve feedback. Maak het niet kleiner, wuif het niet weg, maar zeg "dank je wel".

Ik wens je veel waardering!
Reactie plaatsen